Про Авдіївську кашу в 2024 році написало більше тридцяти видань. І майже після кожного допису в коментарях виникали дискусії: а чи могли авдіївці ще з середини ХІХ століття готувати сакральну страву з рису, бо чи був він на той час?
Ми підготували декілька фактів про «життя рису» в Україні. А ви вирішуйте, чи насправді Авдіївську кашу готували саме з рису. Ми, авторки проєкту «Каша, що мандрує Україною» відповідь на це питання знаємо достеменно.
Факт 1. Слово «рис» з'явилося в Україні тільки наприкінці XIX століття, будучи похідним від нього. rîs «рис», нід. rijs з романських: італ. riso, ст.-франц. rîs, до цього ж рис називали «сарацинським зерном» або «сарацинською пшеницею», потім назва перетворилася в «сорочинське пшоно».
Факт 2. Круглозернистий рис іноді називають молочним, тому що саме цей сорт рису використовують в першу чергу для приготування каші. *Авдіївську (Гагайську) кашу готують саме з круглозернистого рису.
Факт 3. Як козаки добували продовольство? Частину харчів січовики добували або вирощували самі, а частина до них прибувала торгівельними шляхами. Дослідник українського козацтва Дмитро Яворницький згадує: турецькі купці ввозили в Запоріжжя бакалію, родзинки, винні ягоди, лимони, сорочинське пшоно, каву та горіхи. *Чому ми згадали про козаків? Бо поселення Авдіївка було засновано на місці козацького зимівника.
Факт 4. У XVII–XVIII століттях рис уже добре був відомий населенню українських земель. Його споживали на території Речі Посполитої, Гетьманщини, Кримського ханства. Він згадується в митних документах, рецептах, щоденниках, віршах, драматичних творах, тобто вже став помітний у повсякденному побуті.
Факт 5. «Як твердо ми не тримаємося старих звичаїв, і як повсюдно у нас є переконання, що кутя неодмінно має бути із пшеничної крупи, між населенням таких міст як Київ, і навіть між панами і полупанами сільськими можна знайти прозелітів, які за прикладом інших панів готують для себе кутю вже не із пшеничної крупи, а із рису», — так описував традиції святкування Різдва український етнограф Матвій Номис у 1858 році. *Кутю авдіївські господині зазвичай готували з рису. І Гагайська каша завжди готувалась з рису.
Факт 6. Дослідниця гастроспадщини Олена Брайченко розповідала, що кутя з рисом була способом виокремитися. Рис асоціювався з розкішшю та урочистістю завдяки його поширенню серед європейської кулінарної традиції та східних впливів. Використання цього продукту надавало святковим стравам витонченішого характеру. *Авдіївську кашу готували і як святкову страву. А на поминальних обідах Авдіївська каша, приготована з рису на добірному молоці, вершковому маслі та яйцях, була ознакою особливої пошани до померлих предків.
Факт 7. Рис до ХХ століття був дорогим продуктом, але ж і гагаї були гоноровими людьми, вони могли собі дозволити купити на ярмарку рису.
Тож, як би там не було, Авдіївська (Гагайська) каша має давню традицію та неповторний смак.
Готуйте традиційні авдіївські страви!
Досліджуйте локальні традиції!
Відділ культури, ГО «Сила ідей»